Erilainen reitti liigakiekkoilijaksi

3.1.2016
Erilainen reitti liigakiekkoilijaksi

Miska Humaloja kuvattuna HIFK-maalilla 5.12. pelatussa liigaottelussa. (Kuva: Jussi Määttä)

Kun Miska Humaloja muutti kauden 2010–2011 alla Kajaaniin ja aloitti paikallisen jääkiekkoseuran Hokin A-juniorijoukkueessa, ei hänellä omien sanojensa mukaan käynyt edes mielessä, että viiden vuoden päästä hän pelaisi jääkiekkoa hallitsevan suomenmestarin, Oulun Kärppien, riveissä.

– Muutin Kajaaniin, koska armeija ja koulupaikka olivat siellä. A-junioreista pääsin sitten seuraavalla kaudella Mestis-seuran mukaan, ja siellä on nyt viimeiset pari kautta vierähtänyt. Vähän erilainen reitti on tullut kuljettua moniin muihin jääkiekkoilijoihin verrattuna, muistelee Humaloja aikaa, jolloin ajatus itsensä elättämisestä jääkiekolla ei vaikuttanut vielä kaikista todennäköisimmältä vaihtoehdolta.

Hokin edustusseuraan päästyään Humaloja kohosi askel askeleelta ylöspäin joukkueen hierarkiassa.

– Aluksi olin neloskentässä pienellä vastuulla, mutta siitä sitten vuosi vuodelta sain vähän isompaa roolia hankittua. Viimein tällä kaudella pystyin ottamaan sen harppauksen, että olin ihan kärkiäijiä Hokissa. Se taas mahdollisti näyttöpaikan Oulussa.

Näyttöpaikan Humaloja myös käytti hyväkseen. Alun perin viikon mittaisella lainasopimuksella Kärppiin hyökkäykseen leveyttä tuomaan kutsuttu Humaloja vakuutti valmennuksen ja seurajohdon siinä määrin, että maanantaina 28. päivä joulukuuta Kärpät tiedotti solmineensa Humalojan kanssa aina kevääseen 2017 kestävän sopimuksen. Oululaisten urheilutoimenjohtaja Harri Aho kuvaili Kärppien tiedotteessa Humalojaa periksiantamattomaksi taistelijaksi, joka on osoittanut alusta asti pystyvänsä pelaamaan Liigan vaatimalla tasolla.

– Samaa jääkiekkoa se on Liigassakin. Peli on ehkä vähän selkeämpää vain. Joka päivä oppii jotain uutta, ja yritin itsekin siinä samalla mennä pelaajana eteenpäin, kommentoi Humaloja Liigan ja Mestiksen välisiä eroja pelaajan näkökulmasta ja jatkaa:

– Kärpissä on kaikki ollut ihan viimeisen päälle kunnossa: Täällä seuran puolelta hoidetaan kaikki käytännön järjestelyt valmiiksi, joten pelaajan tarvitsee keskittyä vain harjoitteluun ja pelaamiseen.

Humalojan sopimus Kärppien kanssa liittyy osaltaan tiiviiseen seurayhteistyöhön, jota Oulun Kärpät ja Kajaanin Hokki harjoittavat. Pelkästään tämän kauden aikana kutsun Kajaanista Ouluun ovat saaneet esimerkiksi hyökkääjä Markus Piispanen, puolustaja Aleksi Mäkelä ja maalivahti Antti Lehtonen. Toisen suunnan pelaajaliikennettä ovat edustaneet kärppähyökkääjät Aku Kestilä, Antti Kalapudas ja Sami Anttila, jotka pelaavat tällä hetkellä isoja minuutteja Hokin riveissä.

– Molemmat seurat tekevät hyvää työtä, joka palvelee varmasti kumpaakin joukkuetta ja ennen kaikkea pelaajia.

Kuluvan kauden tavoitteista puhuttaessa Humaloja on tyylilleen uskollisesti maltillinen. Tärkeimpinä tavoitteinaan hän pitää pelipaikan vakiinnuttamista joukkueen kokoonpanossa sekä kiekollisen pelin parantamista.

– Kiekosta ei luovuta, ja joka peliin tullaan sata lasissa. Siinä ne tärkeimmät.

Entä mitkä ovat niitä pelillisiä ominaisuuksia, joiden avulla Miska Humaloja pärjää myös suomalaisen jääkiekkoilun korkeimmalla sarjatasolla?

– Omasta mielestäni olen aika monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan puolustavaa roolia hyvin ja pärjää sekä aloituksissa että kulmaväännöissä. Pyrin tuomaan energiaa joukkueeseen joka ilta.

Voit nähdä Miska Humalojan ja muun kärppälauman tositoimissa seuraavan kerran tiistaina 5. päivä tammikuuta, jolloin vastaan asettuu Rauman Lukko. Liput ennakkomyyntipisteistä.