”Lyhyessä pudotuspelisarjassa hetkessä elämisen merkitys korostuu”

14.3.2017

Oulun Kärppien kevään 2017 pudotuspelitaival alkaa keskiviikkona Raksilassa, kun runkosarjan kahdeksanneksi sijoittunut Kärpät saa vastaansa sijaa alemmaksi päätyneen Helsingin IFK:n. Joukkueet kohtasivat runkosarjan aikana kuudesti HIFK:n vieden voiton viisi kertaa. Edellisen kerran Kärpät ja HIFK ottivat toisistaan mittaa lauantaina 4.3., jolloin HIFK oli Raksilassa parempi maalivahti Kevin Lankisen unelmapelin siivittämänä lukemin 0–2.

– Vähän aikaa sitten kohtasimme HIFK:n, ja kauden mittaan tutuksi tulleen joukkueen saamme huomenna vastaan. Heillä on ollut kauden mittaan vähän samanlainen kasvutarina kuin meilläkin, toteaa Kärppien valmennustiimiin kuuluva Mikko Manner oululaisten pudotuspelien avauskierroksen vastustajasta, jonka otteet ovat seilanneet näyttävän ja tuskaisen väliä läpi kauden.

Mannerin mukaan HIFK ja Kärpät ovat lähentyneet pelitavallisesti kauden mittaan toisiaan.

– He pelasivat alkukaudesta vauhdikasta hyökkäysvoittoista jääkiekkoa, jossa hyökkääjillä oli vähän liiankin kova kiire ylöspäin, ja pakit eivät heitä löytäneet. He olivat alkukaudesta sillä tapaa haavoittuvaisia, mutta nyt heidän oman alueen puolustuspelinsä on parantunut ja tiivistynyt todella paljon. Se on mahdollistanut HIFK:n hyökkäyspelin parantumisen myös. Tämän lisäksi pelaajien tervehtyminen on tehnyt pelistä parempaa ja raikkaampaa.

Pudotuspelien avauskierroksen formaatti poikkeaa myöhemmistä kierroksista sillä tavoin, että voittaja ratkaistaan paras kolmesta -menetelmällä. Lyhyessä sarjassa yksittäiset virheet ja onnistumiset korostuvat, mutta Manner ei usko keskiviikkona Raksilassa nähtävän kahden joukkueen välistä kyttäystaistelua.

– Vielä enemmän sellainen hetkessä eläminen korostuu noin lyhyessä formaatissa. Se joukkue kumpi pystyy keskiviikon tuloksen kanssa – oli se sitten minkälainen tahansa – elämään paremmin, on varmasti hyvässä asemassa. En usko, että kyttäilevää peliä tulee. Kumpikin joukkue haluaa varmasti välttää virheitä ja hölmöjä jäähyjä, mutta hallitu riskinotto pitää myös löytyä, ja se joukkue, joka siihen pystyy, on vahvoilla.

Joukkueiden kauden kohtaamisissa moni tasainen ottelu tuntui kääntyvän lopulta enemmän tai vähemmän yhden miehen toimesta helsinkiläisten hyväksi. Oululaisyleisölle tuttu Juhamatti Aaltonen äityi "pellailemaan" vanhaa seuraansa vastaan iskien kauden kuudessa keskinäisessä ottelussa tehot 4+4 Kärppien verkkoon. Mannerin mukaan Aaltosen läsnäoloon kentällä tulee kiinnittää huomiota, mutta mitään erillistä päällystakkia HIFK:n kultakypärälle on turha asettaa.

– Eihän Aaltosta pysty yksi pelaaja edes varjostamaan nykysäännöillä. Hän on niin nopea ja taitava, että kyllä häntä pitää puolustaa tiiviinä viisikkona. Mutta toki hänet pitää myös huomioida, varsinkin mitä lähempänä meidän maalia hän on. Jos Aaltoselle tilaa antaa, niin hän kyllä haluaa ratkaista näitä pelejä.


Kärppien ja HIFK:n välinen pudotuspelisarja käynnistyy Oulun Energia Areenalla keskiviikkona 15.3. klo 18.30. Tule kannustamaan Kärpät voittoon!