Keväinen pettymys käännetty voimavaraksi - A-nuoret valmiina kauteen

30.8.2018
Keväinen pettymys käännetty voimavaraksi - A-nuoret valmiina kauteen

Oulun Kärppien A-nuoret kaudella 2018 - 2019.

Jääkiekkoilijan arki on täynnä työntekoa, oli kyseessä sitten kokenut liigajyrä, tai vasta tietään edustusjoukkuetta kohti raivaava juniori.

- Aamulla hallille, lämmittelyiden kautta jäälle ja sen jälkeen klubille syömään. Iltapäivällä tehdään erilaisia fysiikkaharjoituksia ja sen jälkeen on yleensä toiset jäät. Arkisin ei ehdi paljoa ylimääräistä tekemään, mutta illalle jää yleensä kuitenkin pieni hetki vapaa-aikaa, kuvailee Kärppien A-junioreiden kapteeni Oskari Kantola normaalia päiväänsä.

Suurin osa A-junioreissa pelaavista on kuitenkin vielä koulun penkillä, jolloin arki rakentuu hieman eri tavalla. Ammattikoulusta tai lukiosta valmistuneet ovat vähemmistössä pukukopissa. Koulujäät ovat Raksilassa normaalisti kahdeksasta yhdeksään, pro-jäät sen jälkeen. Iltapäivällä noin 25-henkinen ryhmä harjoittelee yhdessä.

Nuoret harjoittelevat kauden aikana valtavat määrät, sillä Kärpät pelaa sarjapelinsä ainoastaan kahta poikkeusta lukuun ottamatta viikonloppuisin. Tämä tarkoittaa sitä, että normaaliin viikkoon mahtuu 7-8 jääharjoitusta ja fysiikkatreenit päälle. Myös pelitahti on raaka; joulukuun puoliväliin mennessä on pelattu jo 34 ottelua. Lisäksi Oulun maantieteellisen sijainnin tuoma rasite korostuu entisestään junioritasolla, sillä kaikki pelimatkat taitetaan bussin kyydissä.

- Harjoitusmäärien pitääkin olla kovat, että pelaajat jaksavat ja kehittyvät. Tuplaviikonloppuja on jatkuvasti, ja lisäksi vielä pari turnausta, joissa pelataan perjantai-lauantai-sunnuntai. Siihen kun lisätään bussimatkustamisen tuoma rasitus, niin jätkät kyllä ovat todella kovilla. Ei yhtälö kuitenkaan mahdoton ole. Viime vuosi osoitti hyvin sen, että kyllä jätkät jaksavat, kunhan harjoittelu on laadukasta, kertoo toista kauttaan A-nuorten apuvalmentajana aloittava Miikka Järvenpää.

Miikka Järvenpää

Joukkue kasaan try-outeista ja omista junioreista

Nuorten SM-liigassa pelaaava joukkue koostuu suurimmalta osin oman juniorimyllyn läpikäyneistä pelaajista. Kärpillä on joukkueita kaikissa ikäluokissa kiekkokouluun asti, ja suurin osa ulkopuolelta tulevista pelaajistakin on jollain tasolla kytköksissä Kärppiin. Viime vuonna muista seuroista joukkueeseen pääsi kolme pelaajaa, tänä vuonna yksi.

- Olin nyt toista kertaa mukana tässä prosessissa. Tämänvuotinen oli erityisen helppo, sillä ulkopuolelta joukkueeseen pyrkiviä ei ollut kovin montaa. Viime vuonnakin porukasta erottuivat aika nopeasti ne jätkät jotka joukkueeseen mahtuivat. Seuralla on niin hyvä tieto omista pelaajista, että joukkueen kokoaminen ei ole kovin vaikeaa, kertoo Järvenpää.

Viimevuotisesta try-outista joukkueessa pelaa tällä hetkellä kaksi pelaajaa: Olli Vanttaja ja Tommi Järvitalo. Tänä vuonna try-out ei tuonut joukkueeseen uusia pelaajia. Kärppien ulkopuolelta joukkueeseen liittyi aiemmin Jokereita edustanut Jesse Moilanen.

- Suurin osa pelaajista on viimeistään C-junnuissa tullut Kärppiin, tai ainakin jossain vaiheessa pelanneet Kärppien junioreissa, Järvenpää jatkaa.

Aika ajoin Kärppien junioreihin päätyy myös ulkomaalaisia pelaajia. Muun muassa viime kaudella Kärpissä Suomen mestaruutta juhlinut Radek Koblizek saapui Kärppiin kesällä 2013 Kometa Brnosta. Tänä vuonnakin A-junioreissa pelaa yksi tšekki, 18-vuotias Zdeněk Sedlák.

- Kova se on ainakin höpöttämään ja lauleskelemaan. Erittäin hauska ja mukava kaveri. Potentiaalia pelihommiin on paljon. Isokokoinen rightin laituri, jolla on voimakas liike, kova laukaus ja valtava halu maalintekoon. Viime vuoteen verrattuna Sedla tulee saamaan paremmat mahdollisuudet maalintekoon roolin kasvaessa. Potentiaalia hänessä on, nyt se on vain kiinni siitä omasta työnteosta, kuvailee Järvenpää Sedlakia.

Zdenek Sedlak

Maalintekohalukkuudesta Järvenpää olikin oikeassa; Sedlak heilutti maaliverkkoa eilisessä sarja-avauksessa kahteen otteeseen.

Valmennusryhmään yksi muutos

A-nuorten valmennusryhmä pysyi lähes ennallaan viime kauden jälkeen. Ville 'Havu' Mäntymaa jatkaa päävalmentajana, Miikka Järvenpää apuvalmentajana, Roope Koistinen maalivahtivalmentajana ja Jenny Uusimaa fysioterapeuttina. A-nuorten huollosta vastaa Janne Saarinen. Uutena kasvona remmiin liittyi aiemmin KKP:n ja Laser HT:n junioreita valmentanut Valtteri Immonen, jonka oli alun perin tarkoitus valmentaa Kärppien B2-junioreita. Immonen oli kesällä Yhdysvalloissa vetämässä kiekkoleiriä, kun Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho soitti ja tarjosi paikkaa.

- Ryhmä lähti rakentumaan viime vuonna kun Havu otti vastuun Lauri Mikkolan hypättyä Liigan puolelle. Antti Aarnio oli alustavasti tulossa tähän mukaan, mutta Änä saikin sitten toisen tarjouksen. Havu, Jari Laukkanen ja Harri Aho alkoivat kartoittamaan vaihtoehtoja ja päätyivät Valtteriin.

Ville Mäntymaa, Valtteri Immonen ja Miikka Järvenpää.

Kiinasta Kärppien kapteeniksi

Alkavalle kaudelle Kärppien kapteeniksi nimitetyn Oskari Kantolan polku kiekkoilijana ei käynnistynyt oululaisilta ulkojääkentiltä 30 asteen pakkasilla, vaan Shangaista, Kiinasta.

- Asuin lapsena Kiinassa, joten aloitin siellä jääkiekon pelaamisen. Aloitin rullakiekolla, jota pelattiin siellä paljon. Jossain vaiheessa isoveljeni aloitti jääkiekon, joten seurasin häntä harjoituksiin. Joukkue oli Shangai Sharks, tai joku vastaava, muistelee Kantola.

Pienen tutkinnan jälkeen käy ilmi, että joukkue oli China Sharks, joka oli tuolloin NHL-seura San Jose Sharksin yhteistyöseura Kiinassa. Tätä nykyä seura on nimeltään China Dragon, ja sen edustusjoukkue pelaa aasialaisessa ALIH-liigassa.

- Pelasin vanhempien joukkueessa, joten siellä taso oli ihan hyvä. Siellä pelasi paljon ulkomaalaisia, pääosin Kanadasta ja Yhdysvalloista.

Yhteys tuon aikaisiin joukkuekavereihin on vielä olemassa, vaikka Kantola ei olekaan päässyt Kiinassa vierailemaan Suomeen paluun jälkeen.

- Mieli tekisi päästä joskus vielä käymään siellä. Olen vielä yhteyksissä joukkuekavereihin Facebookin kautta.

Oskari Kantola

Hopeamitali alla uuteen kauteen

Kärppien viime kausi päättyi pettymykseen, kun KalPa nousi finaalisarjassa kahden voiton takaa rinnalle ja ohi. Kuopiolaiset veivät finaalisarjan nimiinsä Oulussa voitoin 3-2. Keväinen pettymys on kuitenkin käännetty pelaajien ja valmennuksen mielissä voimavaraksi.

- Olihan se hieno kausi, vaikka finaalit lopulta hävittiinkin. Kausi lähti huonosti liikkeelle, mutta hävityn ensimmäisen pelin jälkeen taidettiin voittaa 15 ottelua putkeen. Itseluottamus kasvoi ja peli lähti siitä kehittymään. Kausi oli kokonaisuutena nousujohteinen, ja paljon jätkiä pääsi kokeilemaan maajoukkueisiinkin. Sekin kertoo aika paljon, kertaa Järvenpää mennyttä kautta.

- Meillä oli kasassa todella hyvä porukka. Hallille oli aina mukava tulla ja siellä oli sellainen voittamisen ilmapiiri. Kaikki halusivat tehdä yhteisen tavoitteen eteen hommia, pohtii Kantola.

Viime vuoden finaalijoukkueeseen nähden vaihtuvuus on kova, mutta Järvenpään mukaan Kärpillä on kasassa nuori, nälkäinen ja tulivoimainen joukkue.

- Jätkiä lähti Mestikseen aikamoinen liuta sieltä vanhimmasta päästä ja vielä ihan kärkirooleista. Vaihtuvuus on iso, mutta se tapahtuu tässä seuran sisällä. Joukkue on varmasti erilainen. Viime vuonna roolitukset olivat selkeitä hyökkäävien ja puolustavien ketjujen välillä. Nyt ehkä paino on enemmän siellä hyökkäyspelaamisen puolella, sillä pelitaitoa on tullut paljon lisää.

Jere Orpana

A-nuorten kausi käynnistyi eilen finaalirevanssilla KalPaa vastaan. Kärpät vei otteun nimiinsä maalein 6-1. Nuorten SM-liigan otteluohjelmaan pääset tutustumaan tästä.