Kärpät pysäytti Pelicansin lennon – Liigadebytantti Järvitalo pisteille

12.3.2019

Kärpät vei sarjapisteet Liigan huippukamppailussa, kun Pelicans kaatui kauden viimeisessä kotimatsissa 3-2. Sami Anttila iski kauden avausosumansa ja Tommi Järvitalo saalisti liigadebyytissään syöttöpisteen.

Oulun Kärpät pelasi runkosarjan viimeisen kotimatsinsa tänään tiistaina, kun hurjassa viiden ottelun voittoputkessa liitänyt Pelicans saapui vierailulle. Ennen tasaväkistä vääntöä Oulun Energia Areenalla juhlittiin kotijoukkueen sankareita, Ville Leskistä, Aleksi Heponiemeä ja Lasse Kukkosta.

Pistepörssin kärkinimi Leskinen sai käydä hakemassa itselleen kaksi palkintoa. Ensiksi hänet kukitettiin alumni-palkinnon voitosta ja sen jälkeen pisimpään kultakypärää kantaneena pelaajana. Leskisen jälkeen oli Heponiemen vuoro, joka oltiin valittu Liigan helmikuun pelaajaksi.

Illan raikuvimmat suosionosoitukset nappasi kuitenkin kärppälegenda Lasse Kukkonen. Joukkueen hengenluoja pelasi viikonloppuna liigauransa 600:n pelinsä, ja Raksilaan saapuneet kannattajat antoivat komean merkkipaalun saavuttaneelle juhlakalulle raikuvat aplodit.

Alkuseremonioiden päätyttyä peli oli valmis alkamaan. Ensimmäisessä erässä Kärpät aloitti erittäin aktiivisesti ja pystyi luomaan monia huippupaikkoja Pelicansin päädyssä. Kotijoukkueen hallintaa puolsivat Pelicansin jäähyt, joista kaksi syntyi epäonnistuneiden vaihtojen kautta. Kärpät ei kuitenkaan iskenyt erikoistilanteissa, kun Pelicansin vahva puolustus ja maalivahti Jakub Skarek peittivät yritykset.

Minkä alun toinen erä saikaan! Ajassa 22:31 Kärpät jysäytti avausosuman, kun Jari Sailio osoitti kylmähermoisuuttaan ja syötti seuraavassa aallossa maalin eteen parkkeeranneelle Sami Anttilalle, joka niittasi kauden avausosumansa one-timerilla häkkiin. Syöttöpisteen sai Sailion lisäksi Liiga-debyytin tehnyt Tommi Järvitalo.

Kun molemmat joukkueet pysyivät jäähyaitiosta kaukana, peli pysyi tasaväkisenä. Pelicansilla oli paikkoja tasoittaa matsi, etenkin Jesse Ylösellä, joka pääsi maalin edessä veivaamaan kiekon kohti tyhjää takatolppaa. Eteen jysähti kuitenkin Veini Vehviläisen patja, eikä Pelicans saanut kaipaamaansa maalia.

Toisen erän puolivälissä tarvittiin ratkaisijoita, ja sellainen löydettiin. Kokoonpanoon sairastuvalta palannut Oskar Osala sai kiekon haltuun Pelicansin hyökkäyspäässä, käänsi ensimmäisen puolustajan kauemmaksi ja laukoi tulisella rannelaukauksella kiekon Jakub Skarekin ohi. 2-0.

Päätöserään lähdettäessä kaikki oli auki. Pelicans karvasi aggressiivisesti ja onnistui hajottamaan kotijoukkueen pelin rakentelua. Vieraat saivat lisäenergiaa 2-1-kavennuksesta, joka syntyi Jesse Saarisen lauottua reboundin Vehviläisen taakse.

Kun pelikellossa pyöri 44. minuutti, Aleksi Heponiemi esitti illan härskeimmän suorituksen ja veivasi ovelilla harhautuksillaan Pelicans-pelaajan katolleen Pavel Datsjukin tyyliin. Yleisö ei missannut tätä ja antoi ansaitut aplodit Red Bull -kypärää kantaneelle Heponiemelle.

Kenties Heponiemen taiteilusta Kärpät sai tarvittavaa virtaa seuraavaan osumaan. Vain pari minuuttia siitä Shaun Heshka löytää maalin edestä Radek Koblizekin, joka harhautti Pelicans-vahdin kumoon ja leipoi taululle lukemat 3-1.

Pelicans ei luovuttanut. Kolme minuuttia ennen pelin päättymistä Artturi Toivola löi Vehviläisen sylkemän irtokiekon maaliin. Kavennuksen jälkeen lopputulosta jännitettiin viimeiseen sekuntiin asti.

Kärpät vei voiton 3-2, vaikka läheltä se piti. Pelicans sai kiekon Vehviläisen taakse vielä kolmannen kerran, mutta päätössummeri oli ehtinyt soida vain sekuntia ennen. Näin taululle lukemiksi jäi 3-2.

Liigadebyytin tehnyt Järvitalo ei jännittänyt pelin alkamista. Nuori hyökkääjä esiintyikin itsevarmasti jokaisessa pelaamassaan vaihdossa.

"Lapsuuden unelma kävi toteen, vieläpä Raksilassa kotiyleisön edessä. Erittäin hieno kokemus", Järvitalo kommentoi pelin jälkeen.

Kärppien runkosarja huipentuu torstaina Kuopiossa. KalPa-ottelun päätyttyä Kärpät vastaanottaa runkosarjan voittopokaalin.