Kärppien runkosarja saa ison luvun historiankirjoihin

15.3.2019
Kärppien runkosarja saa ison luvun historiankirjoihin

Kuva: Jussi Määttä

Oulun Kärppien runkosarja päättyi torstaina, ja nyt joukkue voi valmistautua pudotuspelien neljännesfinaaleihin seuraavan viikon. Kulunut kausi sisälsi valtavasti menestystä, niin joukkueen kuin myös pelaajien näkökulmasta.

Näkyvin temppu, johon Kärpät ylsi oli runkosarjan uusi piste-ennätys. Kauden 60 ottelusta kertyi kasaan 41 voittoa varsinaisella peliajalla, 6 voittoa jatkoerän kautta, 2 jatkoerätappiota ja 11 varsinaisen peliajan tappiota. Näin ollen pistemäärä kohosi lukemaan 137, joka on kuusi pistettä enemmän kuin viisi vuotta sitten tehty ennätys. Kaudella 2013-2014 tehty pistekasa oli niin ikään Kärppien aikaansaama.

Joukkueen ennätykset eivät jää siihen. Kärpät voitti ennätykselliset 47 kertaa, kun myös jatkoerävoitot lasketaan mukaan. Seura vei täydet kolme pistettä 41 ottelusta, joka on myös ennätyksellinen määrä. Kun 23 varsinaisen peliajan voittoa tuli Raksilassa, joukkue jakaa Liigan kaikkien aikojen kotivoittoennätyksen JYPin (2010-2011) sekä Kärppien (2013-2014) kanssa.

Maalinteossa on myös onnistuttu. Oululaisten maaliero +106 on korkein sitten TPS:n kaudella 1999-2000 tehdyn ennätyksen (+114). Kärpät on vasta viides joukkue tällä vuosituhannella, joka on mättänyt runkosarjassa yli 200 maalia. Päästettyjä maaleja kertyi vain 101, joka on sekin komea saavutus.


Onnistumisia laajalla rintamalla


Kun Kärpät vei runkosarjaherruuden 29 pisteen erolla, ryhmästä löytyy iso kasa kiekkoilijoita, jotka nostivat itsensä uudelle tasolle.

Ehkä näkyvin yksittäinen pelaaja, joka paransi viime kauteen verrattuna, on joukkueen kultakypärä Ville Leskinen. "Lese" hätyytteli sekä maali- että pistepörssin voittoa, joka kertoo miehen mahtavasta kaudesta. Leijoniin kuluneen sesongin aikana kutsun saanut hyökkääjä tehtaili 58 peliin tehot 29+28=57 ja rikkoi viime kauden ennätyksensä 12 pisteellä.

Leskinen kaappasi alkuviikon Pelicans-ottelun alkuseremonioissa alumnien sekä Veikkauksen kultainen kypärä -palkinnon.

Tällä kaudella Liigaan saapunutta Red Bull -kypärää pitää päässään joukkueen tehokkain alle 20-vuotias pelaaja. Kärpillä sitä lähes koko kauden ajan kantoi Aleksi Heponiemi. Nuori mies oli joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja tehoilla 16+30=46, ja tämä pistemäärä oli Liigan suurin alle 20-vuotiaalta. Tulevaisuuden huippunimi sai viikko sitten ison tunnustuksen, kun hänet valittiin Liigan helmikuun pelaajaksi.

Heponiemi kävi vuodenvaihteessa voittamassa alle 20-vuotiaiden MM-kultaa. Nuorissa Leijonissa pelasi myös toinen Kärppien lahjakkuus Rasmus Kupari, joka on luonut kauden aikana Heponiemen kanssa yhden Liigan vaarallisimmista duoista. Viime kesänä NHL:ään varattu Kupari saalisti runkosarjan 43 otteluun tehot 12+21=33, joka on 19 enemmän kuin hänen vuodentakainen pottinsa.

Kärppien ykkösvitjassa operoinut sentteri Nicklas Lasu pelasi niin ikään huippukauden. Hänen plus-miinus -tilastonsa 35 on Liigan paras, kun toisena tullut Leskinen keräsi +31. Liigan tehotilasto oli muutenkin Kärppien dominanssia, sillä 12 ensimmäisen pelaajan joukkoon mahtui peräti 11 kärppäpelaajaa.

Maalivahtien osastoon Kärppien valmennustiimi ei voisi olla tyytyväisempi. Yhteensä 38 ottelussa torjunut Veini Vehviläinen vei nimiinsä muun muassa nollapelien, päästettyjen maalien keskiarvon, voittojen sekä torjuntaprosenttien tilaston. Vasta 22-vuotias maalivahti torjui upealla 93,27 prosentin varmuudella. Vehviläisen tukena ollut Jussi Rynnäs oli saman tilaston toinen 93 prosentillaan.


Uudet hankinnat onnistuneet upeasti


Viime kevään mestari pysyi aktiivisena pelaajamarkkinoilla eikä epäröinyt lisätä osaamista jo valmiiksi vahvaan ryhmäänsä. Uudet hankinnat sopeutuivat kärppälaumaan vaivatta, eikä suurempia kulttuurisokkeja päässyt syntymään.

Kärpät naarasi joukkueeseen slovakialaisen Michal Kristofin, joka oli lopulta joukkueen kolmanneksi paras pistemies. Jesper Lindsten pelasi viime kaudella TPS:ssä sekä kapteeni Atte Ohtamaa KHL:ssä, ja molemmat ovat olleen oleellisessa osassa Kärppien tämän kauden tarinassa. Mika Pyörälä palasi Ouluun Sveitsissä vietetyn vuoden jälkeen.

Kauden aikana oululaisten remmiin saapuivat Oskar Osala sekä Jussi Jokinen. Osala pelasi 29 ottelua tehoin 15+7=22 ja Jokinen 14 pistein 6+15=20.

Kärpät on voinut luottaa vahvaan nuoriso-osastoonsa. Runkosarjan aikana peräti viisi pelaajaa sai tulikasteensa Suomen pääsarjassa, ja näkyvin heistä on ollut Heponiemi. Hänen lisäkseen uusia kasvoja Liiga-jäillä ovat olleet Tuukka Tieksola, Samuel Kemppainen, Kalle Loponen sekä Tommi Järvitalo. Nelikosta Loponen jatkaa kauttaan Kokkolan Hermeksessä ja loput palaavat A-nuorten avuksi pudotuspeleihin. Nämä kaverit ovat uusimpia todisteita Kärppien erinomaisesta junioritilanteesta.


Pyörälän loukkaantuminen iso takaisku


Kärppien menestys runkosarjassa hakee vertaistaan. Se hävisi kauden aikana kaksi ottelua putkeen ainoastaan kerran, ja uuden vuoden jälkeen se voitti neljästä ensimmäisestä pelistään vain yhden. Tämä oli synkin jakso Kärppien liigakaudessa.

Loukkaantumisilta ei voi yksikään joukkue välttyä. Raastava runkosarja kuormittaa jokaista pelaajaa, ja jääkiekkoilija tarvitsee rutkasti onnea, ettei vammoja syntyisi. Tällä hetkellä joukkue alkaa olemaan jälleen kasassa, lukuun ottamatta Mika Pyörälää, jonka kausi loppui valitettavaan leikkausta vaatineeseen loukkaantumiseen. Mies ei kuitenkaan ole lannistunut, vaan on kuntouttanut itseään armottomasti ja viettänyt paljon aikaa jäähallilla joukkuekavereittensa lähellä.

Oulussa ollaan jouduttu kamppailemaan myös flunssa-aaltojen ja viruksien kanssa, ja kulunut alkukevät on vienyt pelaajia sivuun tämän tästä.

Pelaajat ovat Kärppien sijoituksen turvin päässeet kuntoutumaan omaan tahtiin, ja pudotuspeleihin seura ehtii saamaan kaikki käytettävissä olevat pelaajat kokoon.


Tästä kohti neljännesfinaaleja


Kärppien avausvastustaja on toistaiseksi vielä mysteeri. Seura kohtaa heikommin sarjassa sijoittuneen ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon päässeen joukkueen. Ensimmäisellä kierroksella pelataan kaksi otteluparia, Lukko – JYP sekä Ilves – SaiPa. Lukko ei voi sarjasijoituksensa takia kohdata Kärppiä neljännesfinaaleissa.

Kärppien ensimmäinen playoff-peli käynnistyy viikon päästä perjantaina Raksilassa.

Ennen pelien alkua Kärpät järjestää playoff-avaustapahtuman tiistaina Kauppakeskus Valkeassa. Tapahtumaan saapuu koko Kärppien joukkue, ja kannattajilla on mahdollisuus jututtaa pelaajia sekä hankkia yhteiskuvia ja nimmareita.

Ohjelmaan kuuluu myös haastatteluja, kuluneen kauden fiilistelyä sekä Baby Beast Cheerdance Teamin tanssiesitys. Show alkaa Valkeassa kello 17:00.