Tino Metsävainio ratkaisi semifinaalien avausottelun

3.4.2019

Kärpät ja HIFK kohtasivat semifinaalisarjan avausottelussa Raksilassa. Oululaisseura teki dramaattisen nousun, kun se venyi takaa tasoihin päätösminuuttien maalilla ja lopulta 3-2-jatkoaikavoittoon. Illan voittomaalin viimeisteli Tino Metsävainio.

Avauserässä nähtiin huolimaton kärppälauma, sillä HIFK:n vahvasta karvauksesta kotijoukkueen syötöt eivät napsuneet kohdilleen, mikä johti vaarallisiin tilanteisiin. Kärppien erän parhaat paikat siunaantuivat avausminuuteilla, mutta vedot jäivät epätarkoiksi tai heppoisiksi. Vieraat hyödynsivät Kärppien unisuuden ensimmäisen kerran ajassa 09:14, kun ex-Kärppä Juho Keränen pääsi laukomaan maalin edestä ilman häirintää.

Näytti pitkään siltä, että tauolle oltaisiin suunnattu vain yhden takaiskun kanssa, mutta Juha Jääskällä oli muita suunnitelmia. HIFK-hyökkääjä ohjasi ylivoimalla pelivälineen Veini Vehviläisen taakse vain 31 sekuntia ennen summerin soittoa, ja toiseen erään siirryttiin vieraiden johtaessa 0-2.

Kärpät heräsi taisteluun toisessa erässä. Äänekkään kotiyleisön turvin Kärpät liikutti kiekkoa aktiivisemmin ja loi useita laadukkaita paikkoja HIFK:n harmiksi. Kärpät pääsi pyörittämään erän alussa kahdesti ylivoimaa, mutta kuviot eivät vielä osuneet kohdilleen.

Palkinto saatiin ajassa 27:46. Sami Anttila sai maukkaan syötön Teemu Kivihalmeelta vierasjoukkueen maalin eteen, mistä kevään ihmemies taiteili Kärppien kavennusmaalin. Anttilan esimerkistä oululaiset saivat uutta virtaa, ja esimerkiksi Radek Koblizek oli lähellä niitata tasoituksen erän puolivälissä. Lisäosumia ei silti nähty, joten kolmanteen erään suunnattiin jälleen takaa-ajoasemassa.

Kärpät haki tasoitusta vimmatusti päätöserässä. Helsinkiläisten puolustus kesti melkein summeriin asti, mutta kotijoukkue osoitti sinnikkyytensä ja onnistui tasoittamaan pelin 2-2:een. Kärpät pelasi ilman maalivahtia, kun Ville Leskinen syötti kiekon Aleksi Heponiemelle, joka tulitti kevään avausmaalinsa hienolla hetkellä. Tällä maalilla pelaajat joutuivat ylitöihin ja hakemaan ratkaisua jatkoerästä.

Niin vain Kärpät rytmitti peliä myös jatkoerässä, kun kiekkoa toimitettiin jatkuvasti kohti vieraiden maalia. Kärppien sankariksi nousi Tino Metsävainio, joka karkasi Kivihalmeen kanssa karkuteille ja laukoi kiekon suoraan syötöstä reppuun. Raksilaan saapunut yleisö sai ansaitun palkinnon, ja äänitulva täytti jäähallin, kun kotijoukkue nousi hankaluuksien kautta voittoon.

Vehviläinen teki ratkaisevia torjuntoja jatkoerässä, ja nuorelle maalivahdille merkittiin illalta 24 torjuntaa. HIFK:n torjuja Atte Engren pysäytti 33.

Pelin viime hetkillä tasoihin niitannut Heponiemi oli tyytyväinen koko joukkueen esitykseen ja kuvaili joukkuettaan loppuun asti taistelevaksi ryhmäksi.

"Jokaisella on viimeiseen asti kova draivi päällä ja halu voittaa. Oli hienoa saada maali noin tärkeään paikkaan", Heponiemi kommentoi pelin jälkeen.

Semifinaalisarja jatkuu ylihuomenna Helsingissä ja palaa takaisin Ouluun lauantaina.

Liput Kärppien seuraavaan kotiotteluun löydät Ticketmasterista.