Kaksi parasta jäljellä

16.4.2019
Kaksi parasta jäljellä

Kuva: Jussi Määttä

Oulun Kärpät taistelee jälleen Liigan finaaleissa, kun maanantain semifinaalipelissä Helsingin IFK kaatui ratkaisevan neljännen kerran. Vastaan asettuu pirteä Hämeenlinnan Pallokerho, joka on puskenut pudotuspeleissä tieltään ennakkosuosikit TPS:n ja Tapparan. Luvassa on mielenkiintoinen finaalisarja. HPK on ollut Kärpille aina haasteellinen kilpatoveri runkosarjassa, mutta pudotuspeleissä hämeenlinnalaisvastustaja on vielä pieni mysteeri.

HPK ja Kärpät ovat kohdanneet ainoastaan kerran Liigan pudotuspeleissä. Vuonna 2014 joukkueet pelasivat vastakkain neljännesfinaaleissa, minne HPK oli noussut 1. kierrokselta kaadettuaan Helsingin Jokerit. Runkosarjassa uuden piste-ennätyksen saavuttanut Kärpät ei antanut armoa hämeenlinnalaisille ja vei sarjan puhtaasti voitoin 4-0. Tuo ottelupari muistetaan kuitenkin tasaisena vääntönä ja tulokasvahti Juuse Saroksen läpimurrosta. Komea ottelusarja löi ensitahdit Saroksen nousukiitoiselle uralle ja nykyään mies edustaa NHL-seura Nashville Predatorsia yhdessä ex-kärppäpelaaja Pekka Rinteen kanssa.

Tänä vuonna tarina voi olla toisenlainen. HPK on osoittanut vaarallisuutensa jo runkosarjassa, kun joukkue voitti Kärpät kertaalleen sekä kotonaan että vieraissa. Viimeksi joukkueet olivat vastakkain 27. helmikuuta, kun Raksilassa käyty vääntö päättyi isäntien niukkaan voittoon 3-2. On huomioitava myös, että viimeisen kahden kauden aikana 12 keskinäisestä väännöstä voitot ovat tasan 6-6. Ketään muuta joukkuetta vastaan Kärpillä ei ole heikompaa saldoa.

HPK lähti pudotuspeleihin runkosarjan viidentenä. Neljännesfinaaleissa Pallokerho tiputti TPS:n voitoin 4-1 ja välierissä kestomenestyjä Tapparan 4-2. HPK on voinut luottaa kokonaisvaltaiseen pakettiinsa sekä avainpelaajiinsa. Maalilla torjuva Emil Larmi on ollut fantastinen apu hämeenlinnalaisille, puolustaja Petteri Nikkilä johtaa pudotuspelien pistepörssiä ja Robert Leino maalisyöttötilastoa. Tämän kolmikon ja monen muun HPK:n pelaajan takia hämeenlinnalaiset ovat edenneet finaaleihin ansaitusti.

Onneksi Kärpillä löytyy aseita vastaamaan HPK:n vaarallisuuteen. Ehkä näkyvin heistä on ollut Veini Vehviläinen, joka on torjunut jo kolme nollapeliä kevään aikana. Kenttäpelaajista mallia näyttää Ville Leskinen tehoilla 5+6=11.


Seuraa heitä:

Emil Larmi

Finaalit voivat ratketa parempaan maalivahtiin, ja vaikka Kärpillä on käytössään Veini Vehviläinen, HPK:n saman ikäinen veskari Emil Larmi on myös kovatasoinen torjuja. Nuori maalivahti pelasi lauantaina huippupelin, kun hänen torjuntansa toivat HPK:lle tärkeän vierasvoiton Hakametsästä. Larmi ei ole pelannut Kärppiä vastaan runkosarjan kolmessa edellisessä kohtaamisessa, joten jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millaisessa iskussa maalivahti on.

Teemu Kivihalme

Kärppien puolustaja pelasi viime vuonna jokaisessa 18 playoff-ottelussa, mutta jäi siitä huolimatta kiikaritehoille. Tänä keväänä miehen tahti on ollut huikea: yhdeksään peliin tehot 3+4=7. Puolustaja on kehittänyt pelaamistaan rohkeammaksi, joka on poikinut onnistumisia etenkin vastustajan maalin lähellä. Kiekkoa paljon kuljettava puolustaja voi tahdin jatkuessa nousta kevään arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Kaksi parasta joukkuetta on enää jäljellä. Finaaleissa ei armoa jaeta ja voittaja vie kaiken. Varaa lippusi ajoissa Ticketmasterista ja tule Raksilaan kannustamaan Kärpät mestaruuteen.