​Leijonille MM-kultaa – Mestarijoukkueessa reilusti Kärppäväriä

27.5.2019
​Leijonille MM-kultaa – Mestarijoukkueessa reilusti Kärppäväriä

Kuva: Jussi Määttä

Leijonat pistivät eilen koko Suomen sekaisin kaatamalla MM-finaalissa Kanadan maalein 3-1. Mörkö-Marko johdattaa joukkueensa takaisin Suomeen tänään maanantaina, ja torijuhlat tullaan järjestämään Helsingissä myöhemmin illalla.

Maailmanmestarijoukkueesta löytyy iso nippu Kärppäväriä. Peräti seitsemällä pelaajalla ja yhdellä valmentajalla on yhteistä historiaa Kärppien kanssa:

Mikko Manner toimi Jukka Jalosen apuvalmentajana yhdessä HPK:n Antti Pennasen kanssa. Kolmatta kauttaan Leijona-valmennuksessa toimivalle Mannerille arvokisamitali oli uran ensimmäinen.

Veini Vehviläinen toimi joukkueen kolmantena maalivahtina. Ilmiömäisen turnauksen pelannut Kevin Lankinen kantoi torjuntavastuun hienosti, mutta Vehviläinen sai tililleen kuitenkin uransa ensimmäisen miesten arvokisaottelun. Palokan kiekon kasvatti on nyt voittanut MM-kultaa miehissä ja U20-kisoissa, sekä hopeaa U18-kisoissa.

Miika Koivisto edustaa tätä nykyä Dynamo Moskovaa, mutta kaikki varmasti muistavat Manun Kärppien 2017-18 mestarijoukkueen tukipilarina. Koivisto pelasi kisojen kaikki 10 ottelua tehopistein 0+2=2 / +3. Mestaruus oli Koivistolle ensimmäinen arvokisamitali missään ikäluokassa.

Atte Ohtamaa kirkasti palkintokaapistaan jo ennestään löytyvät MM-hopeat kultaiseksi. Yhden maalin ja yhden syöttöpisteen turnauksessa kirjauttanut Ohtamaa oli erityisesti MM-finaalissa esillä uhrautuvalla puolustuspelaamisellaan.

Jani Hakanpää pelasi uransa ensimmäiset miesten arvokisat. U18 pronssia kaudella 2009-10 napannut Hakanpää pelasi Ohtamaan tapaan kokonaisvaltaisesti vahvat kisat. Ennakkoluuloton ja rohkea, mutta varma pelaaminen näkyi ottelusta toiseen. Hakanpää iski uransa ensimmäisen MM-kisamaalin neljännesfinaaliottelussa Ruotsia vastaan.

Sakari Manninen kasvoi Kärppien C-junioreissa aina liigapelaajaksi asti. Haukiputaan Ahmojen kasvatti on ollut maajoukkueen vakiokasvo viime kausina. Manninen oli joukkueensa paras pistemies tehopistein 2+9=11.

Niko Mikkola edusti Kärppien junioreita ennen siirtymistään Kuopioon, KalPan organisaatioon. Tätä nykyä Pohjois-Amerikassa kiekkoileva KKP:n kasvatti iski kymmenessä ottelussa mukavat tehot 2+3=5.

Kristian Kuusela muistetaan Kärpistä kausilta 2007 – 2011. 36-vuotias MM-kisadebytantti pelasi seitsemän ottelua tehopistein 1+1=2. Kuuselasta tuli Suomen MM-historian kaikkien aikojen vanhin debytantti, kun hyökkääjä pelasi ensimmäisen ottelunsa Yhdysvaltoja vastaan.